Pieczony kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nasiona kolendry zmielić w młynku lub utrzeć w moździerzu. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wędzoną paprykę, pieprz cytrynowy, nasiona kolendry, chili, sól, przecier pomidorowy, przeciśnięty czosnek, sok z cytryny, oliwę, glukozę i sok wyciśnięty z pomarańczy wymieszać dokładnie ze sobą. Powstałą papką natrzeć dokładnie kurczaka z każdej strony. Odstawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania, piec ok. 1 godzinę i 15 minut lub do czasu, kiedy uznacie, że kurczak jest gotowy (może to być szybciej). Podczas pieczenia, kurczaka kilkakrotnie przełożyć na drugą stronę i podlewać wytapiającym się tłuszczem.
Komentarze