Pieczony kurczak miodowo-musztardowy

0 (0 ocen)

Połączenie wyrazistej, ostrej musztardy z słodkim miodem jest po prostu fantastyczne. Tak przygotowany kurczak ma chrupiącą, wypieczoną skórkę i soczyste mięso.

Składniki:

  • 1 kurczak ok. 2 kg
    4 łyżki musztardy sarepskiej
    4 łyżki musztardy francuskiej
    1 łyżka miodu
    2 łyżki oliwy
    sól, czarny pieprz
    ½ cytryny
    ½ cebuli

    glazura:
    2 łyżki miodu
    2 łyżki musztardy sarepskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony kurczak miodowo-musztardowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą i pieprzem (również w środku), zużywając w sumie ok. 2 łyżeczki soli morskiej i 1/2 łyżeczki pieprzu. Do środka włożyć cytrynę i cebulę, sznurkiem związać nogi. Kurczaka wysmarować mieszanką musztardy ziarnistej i miodowej, miodu i oliwy.
    Piec w temperaturze 210 stopni C przez w sumie 2h. Co ół godziny przewracać kurczaka na druga stronę, aby był równo wypieczony. Na 15 minut przed końcem pieczenia wymieszać składniki glazury i posmarować kurczaka.
    Po upieczeniu zostawić na 10 minut poza piekarnikiem. Dopiero po tym czasie można go pokroić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować