Pieczony kurczak z pomidorową skórką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Tak przygotowany kurczak w środku jest soczysty, natomiast skórka chrupiąca.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg kurczak
    Marynata:
    250 passaty pomidorowej
    2 ząbki czosnku
    50 ml oliwy z suszonych pomidorów
    1 łyżka soli
    1 łyżeczka mielonego pieprzu
    1 łyżka suszonej bazylii
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony kurczak z pomidorową skórką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczony kurczak z pomidorową skórką 1. Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.

    Passatę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą z suszonych pomidorów, solą, pieprzem, suszoną bazylią i cukrem.

    Tak przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka, przekładamy do miski i zlewamy pozostałą marynatę. Miskę przykrywamy, wstawiamy na noc do lodówki (min 4 godziny).

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.

    Kurczaka przekładamy na blaszkę (marynaty nie wylewamy), przy pomocy silikonowego pędzelka, smarujemy marynatą, wstawiamy do piekarnika na 15 min.

    Po tym czasie, kurczaka obracamy, smarujemy marynatą z drugiej strony.

    Czynność tę powtarzamy co 15 min, do całkowitego upieczenia (90 min).

Porady

90 minut dla kurczaka o wadze 1,5 kg...każde 100 g, to 10 min więcej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować