Pieczony schab w mleku

4.5 (188 ocen)

  • 60 min

Bardzo soczysty schab z piekarnika idealnie komponuje się z kluskami leniwymi lub śląskimi.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg schabu
    2 marchewki
    40 dag cebuli
    200 dag boczku
    2 szklanki przegotowanego mleka
    1 łyżka śmietany 36%
    3 łyżki mąki pszennej
    sól
    pieprz
    oliwa z oliwek

Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony schab w mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • schab 1. Schab dokładnie myjemy i odsączamy z wody. Na bardzo rozgrzanym tłuszczu obsmażamy z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Marchewkę i cebulę obieramy,. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na tłuszczu (po schabie) obsmażamy warzywa z boczkiem (ok 7 minut) cały czas mieszając.
  • schabik 2. Mleko gotujemy i studzimy. Schabik obkładamy z każdej strony warzywami z boczkiem i zalewamy mlekiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy pod przykryciem przez ok 50 minut (co jakiś czas obracając mięso), a następnie przez 20 minut bez przykrywki.
  • 3. Upieczonego schaba wyciągamy z naczynia i kroimy na plasterki. Sos przecedzamy przez sito. Do sosu dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką. Plastry schabu ponownie układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i przed podaniem podgrzewamy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150*C. Dekorujemy warzywami z boczkiem i natką pietruszki. Podajemy z ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować