Pieczony schab w mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab dokładnie myjemy i odsączamy z wody. Na bardzo rozgrzanym tłuszczu obsmażamy z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Marchewkę i cebulę obieramy,. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na tłuszczu (po schabie) obsmażamy warzywa z boczkiem (ok 7 minut) cały czas mieszając.
2.Mleko gotujemy i studzimy. Schabik obkładamy z każdej strony warzywami z boczkiem i zalewamy mlekiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy pod przykryciem przez ok 50 minut (co jakiś czas obracając mięso), a następnie przez 20 minut bez przykrywki.
3.Upieczonego schaba wyciągamy z naczynia i kroimy na plasterki. Sos przecedzamy przez sito. Do sosu dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką. Plastry schabu ponownie układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i przed podaniem podgrzewamy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150*C. Dekorujemy warzywami z boczkiem i natką pietruszki. Podajemy z ulubionymi dodatkami. SMACZNEGO :)
Komentarze