Pieczony schab z kością

4.47 (162 ocen)

  • 15 godz. 10 min

Mięso jest aromatyczne i bardzo soczyste.

  • 15 godz. 10 min

Składniki:

  • 2,5 kg schabu środkowego z kością
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka miodu
    sok z limonki
    6 łyżek ostrej musztrady
Wystaw ocenę:

4.47 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony schab z kością - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczony schab z kością 1. Mięso myjemy, oczyszczamy z błon. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy musztardę, miód, sok z limonki i majeranek, wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy mięso i zostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień pieczemy w nagrzanym piekarniku w 220 stopniach przez 25 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 i pieczemy 2,5 godziny czyli tyle ile waży schab. Po upieczeniu mięso musi jeszcze odpocząć przed podaniem, około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.4 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Schab pieczony

4.4 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Schab peklowany pieczony

danusia19671 Pyszny domowy schabik na każdą okazję . 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować