Tradycyjny przepis na tradycyjnie pieczony schab ze śliwką, doskonały na każdą okazję a szczególnie na Święta Bożego Narodzenia. Idealnie smakuje także bez śliwek jeśli ktoś nie lubi śliwek. W moim domu smakuje wszystkim domownikom jak i gościom.
4.48 (166 ocen)
Porady
Jeśli mięso odpowiednio przejdzie jest całe różowe a jeśli nie i za krótko było to od środka będzie bielsze. Dla mnie ten przepis sprawdzony jest a jeśli chodzi o przyprawy to kwestia gustu czego ile damy, najważniejsze są proporcje soli i mięsa. Zawsze przed świętami tak moczę mięso i potem po kilku dniach je piekę i zawsze jest aromatyczne i słone od środka i ma piękny kolor jak ze sklepu Czas przygotowania podany jest jako czas pieczenia i natarcia przyprawami oraz przygotowania do pieczenia. Nie uwzględnia czasu peklowania. Można również upiec taki schab bez peklowania, tylko natrzeć w przyprawy dzień czy dwa przed pieczeniem i trzymać w lodówce, - schab wtedy nie będzie różowy a szarawy w środku ale przy odpowiednim przyprawieniu tak samo smaczny
Komentarze