Pieczarkowe babeczki z kaszy

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Mój sposób na podanie kaszy . Smacznie i zdrowo

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kasza jęczmienna perłowa: 12 łyżek
    - pieczarki: 0.5 kilograma
    - oregano: 2 łyżeczki
    - przyprawa uniwersalna: 1 łyżeczka
    - pieprz kolorowy świeżo zmielony: 0.25 łyżeczki
    - śmietana (18%): 25 dekagramów
    - bułka tarta: 3 łyżki
    - cebula: 2 sztuki
    - olej: 1 łyżka
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - jajka: 3 sztuki

Pieczarkowe babeczki z kaszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Po ugotowaniu odstawiamy. Pieczarki kroimy w drobna kosteczkę ,kilka sztuk w plasterki. Cebule siekamy. Pieczarki z cebula podsmażamy na oleju ,smażymy tak długo aż woda z pieczarek odparuje.
  • 2. Dodajemy kaszę ,jajka ,śmietanę. Mieszamy doprawiamy oregano solą i pieprzem -mieszamy. Miseczki żaroodporne smarujemy masłem układamy na dnie plasterki pieczarek i wypełniamy masą z kaszy .
  • 3. Wstawiamy do piekarnika na ok 30 min w 180 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i ozdabiamy ogórkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy