Smalczyk do chleba z pieczarkami, pieczony w piekarniku. Jest równie smarowny, jak ten wytapiany tradycyjną metodą. Smakuje wybornie - pieczarki, zwłaszcza upieczone, nadają niebanalnego aromatu smarowidłu.
Składniki:
550 g słoniny bez skóry
100 g oczyszczonych pieczarek
1 duża biała cebula
1 pęczek natki pietruszki
do smaku - sól, pieprz biały mielony
Pieczarkowe smarowidło z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki drobno pokroić, natkę pietruszki i cebulę posiekać. Rozdrobnione składniki przełożyć do formy kamionkowej lub żaroodpornej.
2.Słoninę pokroić w drobną kostkę - dołożyć o formy. Całość wymieszać. Przykryć pokrywą i piec 1 - 1,5 godziny w temp. 200 st. C (do wytopienia tłuszczu i uzyskania skwarek).
3.W trakcie pieczenia 2 - 3 razy wyjąć formę i wymieszać składniki.
4.Gotowy smalczyk doprawić do smaku.
5.Przełożyć do pojemnika, a wystudzony przechowywać w lodówce.
Komentarze