Uwielbiam je za świeży wygląd, za smak, bajeczny aromat i prostotę przygotowania. Gdy mam ochotę na coś lekkiego, ale jednocześnie sycącego, w kilka chwil mogę mieć pełną miseczkę i zjeść bez większych wyrzutów sumienia.
20 min
Składniki:
500g drobnych pieczarek
ok 250g brokułu
1 szalotka (lub niewielka cebulka)
2 łyżki jasnego sosu sojowego
2-3 łyżki octu balsamicznego
sól/ czarny pieprz do smaku
kilka gałązek natki pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek
Pieczarki balsamico z brokułem i szalotką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brokuł podzielić na niewielkie różyczki. Zagotować wodę, osolić i obgotować brokuł przez 3-5 minut. Odcedzić i włożyć do wody z lodem, by przerwać proces gotowania.
2.Rozgrzać oliwę na patelni. Dodać umyte i osuszone pieczarki. Podsmażyć na dość dużym ogniu.
3.Szalotkę posiekać w piórka. Dodać do podsmażonych pieczarek, w chwili, gdy zacznie zmniejszać się ilość płynu na patelni.
Dodać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem do smaku.
4.Na koniec dodać ocet balsamiczny, potrząsnąć kilka razy patelnią i przez minutę trzymać jeszcze na ogniu.
5.Dodać brokuł i zdjąć z kuchenki. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać ciepłe.
Komentarze