Pieczarki duszone i wieprzowina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić na plastry, skropić oliwą , posypać solą pieprzem kolorowym i odrobiną majeranku. Odstawić na kilka godzin.
Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę pozostawiając 3-4 szt. Cebulę również drobno posiekać.
W rondelku rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę i pieczarki, podsmażyć , dodać włoszczyznę i dusić do miękkości, można podlać odrobiną wody, jednak pod koniec odparować.
Mięso włożyć na rozgrzaną patelnię i przyrumienić z obu stron, dodać pokrojone na plastry pozostałe pieczarki , przyrumienić je i ułożyć na mięsie. Podlać wodą, dodać sos sojowy i dusić , w razie potrzeby dolewać w małych ilościach wodę.
Kiedy mięso już będzie miękkie , wracamy ponownie do pieczarek; Wymieszać śmietanę z żółtkiem i dodać do uduszonych pieczarek, wymieszać i podgrzewać aż sos zgęstnieje.
Mięso i pieczarki podawać z ziemniaczkami posypanymi szczypiorkiem i koperkiem.
Komentarze