Pieczarki duszone i wieprzowina

4.49 (173 ocen)

Prosty polski obiad

Składniki:

  • wieprzowina np szynka 500 g
    pieczarki 300 g
    2 łyżki sosu sojowego
    sól
    pieprz kolorowy grubo mielony
    1 cebula
    szczypta majeranku
    100 g włoszczyzny może być mrożonka
    majeranek
    150 ml śmietany
    1 żółtko
    tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczarki duszone i wieprzowina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczarki duszone i wieprzowina 1. Mięso pokroić na plastry, skropić oliwą , posypać solą pieprzem kolorowym i odrobiną majeranku. Odstawić na kilka godzin.
    Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę pozostawiając 3-4 szt. Cebulę również drobno posiekać.
    W rondelku rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę i pieczarki, podsmażyć , dodać włoszczyznę i dusić do miękkości, można podlać odrobiną wody, jednak pod koniec odparować.
    Mięso włożyć na rozgrzaną patelnię i przyrumienić z obu stron, dodać pokrojone na plastry pozostałe pieczarki , przyrumienić je i ułożyć na mięsie. Podlać wodą, dodać sos sojowy i dusić , w razie potrzeby dolewać w małych ilościach wodę.
    Kiedy mięso już będzie miękkie , wracamy ponownie do pieczarek; Wymieszać śmietanę z żółtkiem i dodać do uduszonych pieczarek, wymieszać i podgrzewać aż sos zgęstnieje.
    Mięso i pieczarki podawać z ziemniaczkami posypanymi szczypiorkiem i koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować