Pieczarki faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Od pieczarek oddzielamy nóżki i część wnętrza kapelusza, tak aby można było umieścić jak najwięcej farszu.
2.Nóżki i pozostałości z wnętrza kapelusza kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię z oliwą, dusimy kilka minut.
3.Następnie drobno siekamy suszone pomidory, orzechy laskowe oraz pół mozzarelli, po czym dodajemy jeszcze pieczarki i miksujemy wszystko blenderem na jednolitą masę.
4.Uzyskany farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem,
5.Wypełniamy nim kapelusze pieczarek układając na górze małe plasterki mozzarelli, posypujemy oregano.
6.Tak przygotowane pieczarki zapiekać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym wcześniej oliwą przez około 20-30 minut w temperaturze około 180 – 200 stopni.
Porady
Doskonale komponują się z ryżem do obiadu, albo z bagietką jako przystawka.
Komentarze