Mój pomysł na lekkie, zdrowe daniez kaszą i młodymi buraczkami. Pełne witamin i składników mineralnych. Burak zawiera białko, sole mineralne, witaminy z grupy B i witaminę C. Jest bogaty w błonnik.
Dla 4 osób
Składniki:
-pieczarki (kapelusze) duże : 12 sztuk
-buraki młode : 6 sztuk
-kasza jęczmienna wiejska : 100 g
-parmezan tarty : 6 łyżek
-czosnek : 1 ząbki
-olej rzepakowy : 3 łyżki
-sól : 2 łyżki
-pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
-świeże zioła (listki) np. tymianek : 2 łyżki
Pieczarki faszerowane kaszą i młodymi buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować w wodzie z łyżką soli ( 15 minut). Osączyć na sicie.
2.Buraczki obrać, opłukać pod bieżącą wodą, rozdrobnić lub zetrzeć na tarce. Gotować na wolnym ogniu 15 minut.
3.Pieczarki oczyścić. Na dużej patelni rozgrzać olej, ułożyć kapelusze pieczarek, posypać solą i pieprzem, podsmażyć z obu stron ( 2-3 minuty). Czosnek przecisnąć przez praskę.
4.Kaszę wymieszać z ugotowanymi buraczkami, czosnkiem i tymiankiem. Kapelusze pieczarek wypełnić farszem, patelnię przykryć, zmniejszyć ogień, dusić 5 minut. Faszerowane pieczarki posypać parmezanem, dusić jeszcze 2 minuty. Posypać listkami świeżych ziół. Podawać na ciepło.
5.Rady :
Do takich pieczarek podaję domowy barszcz czerwony. Zupę najlepiej ugotować wcześniej, wówczas można użyć buraczków ugotowanych w barszczu.
Serwując pieczarki jako przystawkę ( bez barszczu) można przygotować je wcześniej i podgrzać w piekarniku przed podaniem.
Z liści buraków warto przygotować zdrową sałatkę.
Komentarze