Pieczarki faszerowane jabłkiem i fetą posypane żółtym serem

0 (0 ocen)

  • 15 min

przepyszne - Idealne na szybką, smaczną i wyjątkową przekąskę!!!:)))

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na 3 porcje:
    12 średniej wielkości pieczarek
    1 średnie jabłko
    ½ kostki sera feta
    ser żółty starty na tarce o grubych oczkach do posypania
    ewentualnie odrobina soli
    listki bazylii do dekoracji

Pieczarki faszerowane jabłkiem i fetą posypane żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki myjemy, osuszamy, oddzielamy nóżki od kapeluszy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej kapelusze pieczarek.
  • 2. Jabłko obieramy i wydrążamy środek, razem z nóżkami pieczarek ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • 3. Ser feta rozcieramy w miseczce, dodajemy starte jabłko i pieczarki i dokładnie mieszamy (tak aby powstała masa).
  • 4. Powstałą masę możemy ewentualnie dosolić do smaku, ale musimy pamiętać o tym, że feta jest słona (ja dodałam szczyptę soli).
  • 5. Gotową masą napełniamy pieczarki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
  • 6. Od razu po wyjęciu posypujemy startym serem żółtym i dekorujemy listkami bazylii.

Porady

Podajemy na talerzu z ułożonymi plastrami jabłka, które możemy posypać odrobiną chilli do smaku:)

Komentarze

Podobne przepisy