przepyszne - Idealne na szybką, smaczną i wyjątkową przekąskę!!!:)))
15 min
Składniki:
Składniki na 3 porcje:
12 średniej wielkości pieczarek
1 średnie jabłko
½ kostki sera feta
ser żółty starty na tarce o grubych oczkach do posypania
ewentualnie odrobina soli
listki bazylii do dekoracji
Pieczarki faszerowane jabłkiem i fetą posypane żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki myjemy, osuszamy, oddzielamy nóżki od kapeluszy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej kapelusze pieczarek.
2.Jabłko obieramy i wydrążamy środek, razem z nóżkami pieczarek ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3.Ser feta rozcieramy w miseczce, dodajemy starte jabłko i pieczarki i dokładnie mieszamy (tak aby powstała masa).
4.Powstałą masę możemy ewentualnie dosolić do smaku, ale musimy pamiętać o tym, że feta jest słona (ja dodałam szczyptę soli).
5.Gotową masą napełniamy pieczarki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
6.Od razu po wyjęciu posypujemy startym serem żółtym i dekorujemy listkami bazylii.
Porady
Podajemy na talerzu z ułożonymi plastrami jabłka, które możemy posypać odrobiną chilli do smaku:)
Komentarze