Pieczarki nadziewane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki umyć, oczyścić, oddzielić kapelusze od trzonów.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę,poddusić na łyżce oleju.Dodać posiekane trzony pieczarek i usmażyć (gdyby trzony były bardzo krótkie wtedy trzeba pokroić ze dwa kapelusze )
Do ostudzonych pieczarek dodać posiekaną natkę i jajko, przyprawić solą pieprzem na ostro.
Napełnić farszem kapelusze,panierować w jajku i bułce, smażyć na rumiano z obu stron.
Najpierw kapeluszami do dołu, potem delikatnie obrócić podkładając łyżkę.
Po usmażeniu osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Najlepsze są na ciepło,można je podawać do czerwonego barszczyku.
Porady
Dodatek jajka do farszu powoduje, że ten nie wypada podczas smażenia.
Pieczarki można też usmażyć z jednej strony , posypać tartym serem i zapiec w piekarniku.
Komentarze