Pieczarki nadziewane

5 (199 ocen)

  • 40 min

Dobry pomysł na przystawkę.

  • 40 min

Składniki:

  • 50 dag dużych okrągłych pieczarek
    cebula
    2 jajka
    bułka tarta do panierowania
    natka pietruszki (pół pęczka)
    olej
    pieprz,sól
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczarki nadziewane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczarki nadziewane 1. Pieczarki umyć, oczyścić, oddzielić kapelusze od trzonów.
    Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę,poddusić na łyżce oleju.Dodać posiekane trzony pieczarek i usmażyć (gdyby trzony były bardzo krótkie wtedy trzeba pokroić ze dwa kapelusze )
    Do ostudzonych pieczarek dodać posiekaną natkę i jajko, przyprawić solą pieprzem na ostro.
    Napełnić farszem kapelusze,panierować w jajku i bułce, smażyć na rumiano z obu stron.
    Najpierw kapeluszami do dołu, potem delikatnie obrócić podkładając łyżkę.
    Po usmażeniu osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
    Najlepsze są na ciepło,można je podawać do czerwonego barszczyku.

Porady

Dodatek jajka do farszu powoduje, że ten nie wypada podczas smażenia. Pieczarki można też usmażyć z jednej strony , posypać tartym serem i zapiec w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować