Pieczarki panierowane w zalewie pomidorowo-octowej

4.3 (218 ocen)

Brzydkie:) A jakie pyszne-najlepsze jakie jadłam

Składniki:

  • 1/2 kg świeżych pieczarek
    1 jajko
    bułka tarta do panierowania
    olej do smażenia
    ZALEWA:
    1 i 1/2 litra wody
    1 szklanka octu
    4 łyżeczki(1/2 słoiczka) przecieru pomidorowego 30 %
    3 łyżki cukru
    1 łyżka soli
    1 cebula
    2 liście laurowe,4 ziarnka ziela angielskiego,kilka ziarnek pieprzu
Wystaw ocenę:

4.3 (218 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczarki panierowane w zalewie pomidorowo-octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczarki 1. Pieczarki czyścimy (nie myjemy) odcinamy wystające nóżki,jajko mieszamy na talerzu,bułkę tartą wsypujemy do miseczki.Panierujemy pieczarki w jajku i bułce tartej,pieczemy na rozgrzanym oleju na złoto
    z obu stron.
    Wodę z całymi przyprawami,pokrojoną cebulą octem i przecierem zagotowujemy,mieszamy aby przecier się rozpuścił.Upieczone pieczarki wkładamy ostrożnie do ciepłej zalewy.Po przestygnięciu przechowujemy pieczarki z zalewą w garnku(albo słoikach) w lodówce.

Porady

Zamiast bułki tartej można do panierowania użyć mąki krupczatki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować