Można podawać jako danie samodzielne do pieczywa lub ziemniaków,jako dodatek do mięs.W ten sposób przyrządzone pieczarki podaję jako jedno z dań wigilijnych.
Składniki:
70 dkg. małych pieczarek
1 główka czosnku
1/2 pęczek natki pietruszki
1/2 kos. masła
100 ml. słodkiej śmietany 18%
1 łyżka soku z cytryny
sól,pieprz do smaku
Pieczarki w czosnkowo pietruszkowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Pieczarki umyć,pokroić na 2 lub większe 4 części,skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały.
2.W garnku rozpuścić masło ,dodać pokrojony w słupki czosnek i chwilę smażyć.
3.
Wsypać pieczarki i dusić do czasu częściowego odparowania wody.
4.Do szklanki wlać 1/2 sosu z pieczarek i w gorącym rozprowadzić śmietanę.
5.Pozostałe pieczarki dusić do odparowania wody,przyprawić solą,pieprzem i podlewać sosem wymieszanym z śmietaną.
Na koniec dodać drobna pokrojoną natkę pietruszki.
Komentarze