PIECZARKI W CZOSNKOWO PIETRUSZKOWYM SOSIE

5 (186 ocen)

Można podawać jako danie samodzielne do pieczywa lub ziemniaków,jako dodatek do mięs.W ten sposób przyrządzone pieczarki podaję jako jedno z dań wigilijnych.

Składniki:



  • 70 dkg. małych pieczarek
    1 główka czosnku
    1/2 pęczek natki pietruszki
    1/2 kos. masła
    100 ml. słodkiej śmietany 18%
    1 łyżka soku z cytryny
    sól,pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczarki w czosnkowo pietruszkowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczarki w czosnkowo pietruszkowym sosie 1.







    Pieczarki umyć,pokroić na 2 lub większe 4 części,skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały.


  • pieczarki w czosnkowo pietruszkowym sosie 2. W garnku rozpuścić masło ,dodać pokrojony w słupki czosnek i chwilę smażyć.
  • pieczarki w czosnkowo pietruszkowym sosie 3.
    Wsypać pieczarki i dusić do czasu częściowego odparowania wody.
  • pieczarki w czosnkowo pietruszkowym sosie 4. Do szklanki wlać 1/2 sosu z pieczarek i w gorącym rozprowadzić śmietanę.
  • pieczarki w czosnkowo pietruszkowym sosie 5. Pozostałe pieczarki dusić do odparowania wody,przyprawić solą,pieprzem i podlewać sosem wymieszanym z śmietaną.
    Na koniec dodać drobna pokrojoną natkę pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować