Pieczarki w galarecie

0 (0 ocen)

Marynowane pieczarki w galarecie są świetnym pomysłem na kanapki.

Składniki:

  • Bulion:
    1 udko z kurczaka
    2 skrzydełka z kurczaka
    2 marchewki
    1 pietruszka korzeń
    Kawałek selera
    1 liśc laurowy
    2 ziela angielskie
    Sól, pieprz, wegeta do smaku

    Słoik marynowanych pieczarek (850g)
    80g żelatyny

Pieczarki w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bulion 1. Udko i skrzydełka przepłukać pod bieżącą wodą, włożyć do garnka i zalać zimną wodą, tak by były przykryte. Dodać marchewkę przekrojoną na połowę i pietruszkę korzeń, zagotować. Dodać liść laurowy, ziela angielskie i gotować do miękkości ok 1,5h.
  • odcedzony bulion z żelatyną 2. Ugotowany bulion przecedzić, odlać 1,5l, przyprawić do smaku, dodać żelatynę, energicznie mieszając, tak by nie dopuścić do powstania grudek.
  • zalewanie pieczarek bulionem 3. Na dnie miseczki ułożyć marchewkę, kolejno wsypać pieczarki marynowane, tak by przykryły ¾ miseczki. Zalać gorącym bulionem ze żelatyną. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.

Komentarze

Podobne przepisy