Pierwszy raz jadłam podobne pieczarki u mamy , od razu się w nich zakochałam. Przepyszne , obklejone słodką śmietanką z ostrą papryczką chili i cebulą. Idealne jako dodatek do dania głównego np. kotleta mielonego , czy też schabowego i ziemniaków.
Składniki:
1 kg. dużych pieczarek
2 cebule
1 świeża papryka chili
2 łyżki masła
świeżo mielony czarny pieprz
sól
500 ml słodkiej śmietanki 30%
Pieczarki z chili w śmietanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.cebulę obrać, pokroić w kostkę, Zeszklić na rozgrzanym maśle.
2.Pieczarki obrać, umyć, pokroić w grube 1-2 cm plastry dodać do cebuli,dusić do odparowania płynu , jeszcze chwilę przesmażyć aż grzyby się lekko przyrumienią.
W tym czasie dodać też posiekaną drobno papryczkę chili.
Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
3.Wlać śmietankę, dusić na minimalnym gazie ok. 45 min aż sos stanie się bardzo gęsty.
Komentarze