Pieczarki z kaszą jęczmienną i bobem

0 (0 ocen)

Wielkie pieczarki, które hodowane są z przeznaczeniem na grilla. Ja napełniłam je kaszą jęczmienną z bobem, obłożyłam plasterkami pomidora i upiekłam w piekarniku :) Są na tyle soczyste, że można je zjeść solo bez sosów, jako przystawka lub lekki obiad.

Składniki:

  • 6 sztuk dużych pieczarek
    1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
    200g bobu
    2 jajka
    sól
    pieprz czarny
    2 łyżki siekanej natki pietruszki
    1 pomidor
    oliwki czarne
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Przystawki

Pieczarki z kaszą jęczmienną i bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jęczmienną przepłukać pod bieżącą wodą i ugotować w 1 szklance osolonej wody. Kasza ma być miękka, a płyn musi odparować.

  • 2. Bób ugotować w wodzie z dodatkiem soli i niewielką ilością cukru. Po ugotowaniu przelać zimną wodą i jeszcze ciepły obrać z łupinek.

  • 3. Do wystudzonej kaszy dodać jajka i wymieszać. Wsypać natkę pietruszki, bób i przyprawić. Tak przygotowanym farszem napełnić pieczarki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pociąć na plasterki. Przykleić do kaszy, a na wierzchu każdej pieczarki położyć oliwkę. Posmarować całość oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 20min. Smacznego :)

Porady

Można użyć świeżego lub mrożonego bobu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Grzyby Kasza jęczmienna Warzywa Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować