Pieczarki zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki umyć i osuszyć, nóżki oddzielić od kapeluszy,kapelusze opruszyć solą i odstawić na 15min.Nóżki pokroić na drobne kawałeczki,na patelni rozgrzać masło,wyłożyc nóżki - dusić ok.8-10min.ciągle mieszając,ostudzić.
Tuńczyka rozdrobnić widelcem,dodac drobno posiekane jajka i duszone nóżki pieczarek razem z sosem,który powstał,wsypać posiekaną drobno natkę pietruszki,doparawić imbirem,solą i pieprzem do smaku - wymieszać,by wszystkie składniki dokładnie połączyły się.
Piekarnik włączyć na 160C.
Kapelusze pieczarek osuszyć i nadziewac farszem,delikatnie go upychając,by nie uszkodzić kapelusza!Wykłądać na wyłożonej pergaminem blaszce - wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20-30min.(w zależności od wielkości kapeluszy - nakłuć delikatnie i spróbować czy są miękie)
2.Zółty ser zetrzeć na tarcę o drobnych oczkach.Pod koniec pieczenia wyjac z piekarnika pieczarki i na każdą wyłożyć ser - wstawić z powrotem do piekarnika,aż ser się roztopi lub zazłoci( w zależności od walorów smakowych i upodobań:-))
Odrazu podawać!Wysmienicie smakuja,można,również,podawac z z sosem jogurtowym:-)
SMACZNEGO!!!
Komentarze