Pieczeń cielęca w maśle ziołowym

4.34 (211 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Cielęcina to jedno ze smaczniejszych mięs. Idealnie komponuje się z mieszanką aromatycznych ziół oraz masła, które podkreśla jej delikatność.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1-1,2 kg cielęciny na pieczeń
    2 łyżki masła
    3 łyżki soku z cytryny
    1/2 łyżki ziaren kolendry
    1 łyżka tymianku
    1 łyżka estragonu
    2 ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    sól (do smaku)
Wystaw ocenę:

4.34 (211 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczeń cielęca w maśle ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym. Masło ucieramy w moździerzu lub misce z wszystkimi przyprawami i starannie nacieramy nim mięso.
  • 2. Cielęcinę wstawiamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).
  • 3. Mięso pieczemy w rękawie do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę i 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy na około 10 minut, aby soki wewnątrz mięsa równomiernie się rozeszły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cielęcina Masło Mięso Zioła

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować