Pieczeń gołąbkowa z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso podsmażamy wraz z posiekaną kapustą i cebulką, Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na patelni aż mięso i kapusta będą miękkie. Następnie łączymy z ugotowanym i wystudzonym ryżem. Przyprawiamy do smaku również solą i pieprzem. Możemy dać szczyptę chili. Wbijamy jajka, dodajemy kaszkę i mieszamy. Masę przekładamy do wysmarowanej olejem keksówki. Pieczemy w piekarniku około 50 min w 180 stopniach.
Pomidory myjemy i obieramy ze skórki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy czosnek wraz z kawałkami pomidorów. Gdy podsmażymy miksujemy blenderem. Dodajemy śmietankę i zioła prowansalskie. pieczeń podajemy z sosem i ziemniaczkami.
Komentarze