Pieczeń po rycersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę myjemy, osuszamy i wycinamy dużą kieszeń. Wykrojone mięso kroimy w małe kawałki.
2.Cebule i czosnek obieramy i drobno kroimy. Boczek kroimy w małą kostkę, a śliwki w kawałki. Cebulę, czosnek, boczek, pokrojone mięso i śliwki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jałowiec, łyżkę masła i kieliszek wina. Farszem wypełniamy kieszeń w szynce. Otwór spinamy wykałaczkami. Następnie wkładamy do natłuszczonego naczynia
żaroodpornego.
3.Łyżkę masła roztapiamy. Wsypujemy po 1/2 łyżeczki bazylii i majeranku, mieszamy. Polewamy mięso. Szynkę pieczemy 90 minut w temp. 180 °C, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia polewamy
pozostałym winem.
Pieczeń najlepiej smakuje podana na ciepło z czerwoną kapustą.
Komentarze