Pieczeń i mus z kalafiora

4.5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Pieczeń rzymska otulona bekonem z musem kalafiorowym i dodatkami. Pyszny obiad na niedzielę, na święta, na każdy dzień, w którym zapragniemy podać coś wyjątkowego,ale łatwego do przygotowania.

  • 20 min

Składniki:

  • Pieczeń rzymska:

    800 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    2 duże jajka
    80 g posiekanej cebuli
    2 czerstwe kajzerki
    1 łyżeczka soli czosnkowej
    0,5 łyżeczki zielonego mielonego pieprzu (lub czarnego)
    0,5 łyżeczki mielonego kminku
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 łyżka suszonego majeranku
    0,5 pęczka natki pietruszki
    3 jajka ugotowane na twardo
    8 plasterków wędzonego boczku

    Mus z kalafiora:

    1 kalafior 500-600 g
    2 łyżki masła
    1 łyżka śmietany 18%
    1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
    1 łyżeczka soli

    Dodatki:

    600-800 g ziemniaków
    1 łyżka soli

    Do dekoracji:

    natka pietruszki
    2 marchewki

Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczeń i mus z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kajzerki namoczyć w zimnej wodzie,odcisnąć. Natkę pietruszki umyć, posiekać.
  • mięso do pieczeni rzymskiej 2. Mięso mielone wymieszać z przyprawami,kajzerkami,surowymi jajkami, natką pietruszki i cebulą.
  • 3. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Do wysmarowanej olejem formy keksowej włożyć połowę doprawionego mięsa i rozłożyć na nim jajka ugotowane na twardo.Przykryć pozostałym mięsem.Na wierzchu ułożyć plastry boczku, delikatnie oprószyć pieprzem.
  • pieczeń rzymska w bekonie 4. Formę z mięsem wstawić do nagrzanego piekarnika, przykryć folią aluminiową, piec 40 minut, zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut, aby pieczeń rzymska lekko się zrumieniła.
  • 5. Ziemniaki i marchew obrać, ogotować w osolonej wodzie (20 minut). Odcedzić. Ziemniaki pokroić w plastry.Marchew zetrzeć na tarce.
  • 6. Kalafior umyć, podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie (15 minut). Odcedzić, zmiksować z masłem i śmietaną, ewentualnie doprawić do smaku solą.
  • obiad podany z fantazją 7. Pieczeń rzymską pokroić na porcje. Serwować z musem kalafiorowym posypanym ugotowaną tartą marchewką, oprószonym pieprzem, udekorowanym listkiem natki pietruszki. Jako dodatek ziemniaki z wody posypane natką pietruszki lub koperkiem.

Porady

Forma keksowa - długość ok. 30-32 cm. Używam żaroodpornego naczynia w formie keksówki.W czasie, gdy pieczeń rzymska poddawana jest obróbce termicznej w piekarniku, należy przygotować mus z kalafiora i ugotować ziemniaki. Przygotowanie dania polega na wymieszaniu mięsa mielonego z przyprawami oraz ugotowaniu jajek,kalafiora,ziemniaków i marchewki. Chwila miksowania, krojenia i gotowe. Potrzebny będzie nam blender i tarka. W sumie zamiast blendera można użyć tez tłuczka do ziemniaków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować