Pieczeń rzymska z jajkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszna, soczysta pieczeń jajkiem wypełniona, ziołami i pieprzem doprawiona. Może być na ciepło z sosem podawana lub z kromeczką chleba na zimno zjadana.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego,
    500 g mielonego mięsa wieprzowego,
    1 ½ suchej bułki kajzerki,
    1 duża cebula,
    2 surowe jajka,
    2 łyżki oleju rzepakowego,
    6 ugotowanych jajek,
    1 łyżka soli,
    1 łyżka pieprzu czarnego świeżo mielonego,
    ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
    1 łyżka posiekanego tymianku,
    1 łyżka drobno posiekanej szałwii,
    ponadto:
    olej do wysmarowania formy,
    2 foremki o dł 20 cm.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Jajko

Pieczeń rzymska z jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0btiad3 1. Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie i odciskamy.
    Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę.
    Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę z szczyptą soli.
    W dużej misce mieszamy ze sobą dwa rodzaje mięsa, wołowego z wieprzowym.
    Dodajemy bułkę, surowe jajka, szałwię, tymianek, paprykę, pieprz, sól i podsmażoną cebulę. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
    Brytfanki lub foremki natłuszczamy olejem. Mięso dzielimy na 4 części, jeśli będziemy robić w dwóch foremkach, (na dwie części, jeśli w jednej dużej). Foremki wypełniamy jedną częścią mięsa, układamy ugotowane jajka po długości, jedno za drugim (3 jajka na jedna foremkę) i dociskamy je. Następnie nakładamy pozostała część mięsa, jajka powinny być przykryte. Mięso wyrównujemy zwilżoną w wodzie dłonią. Wierzch mięsa posypujemy dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
    Mięso pieczemy ok 60 min w temp. 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować