Pyszna, soczysta pieczeń jajkiem wypełniona, ziołami i pieprzem doprawiona. Może być na ciepło z sosem podawana lub z kromeczką chleba na zimno zjadana.
1 godz. 20 min
Składniki:
500 g mielonego mięsa wołowego,
500 g mielonego mięsa wieprzowego,
1 ½ suchej bułki kajzerki,
1 duża cebula,
2 surowe jajka,
2 łyżki oleju rzepakowego,
6 ugotowanych jajek,
1 łyżka soli,
1 łyżka pieprzu czarnego świeżo mielonego,
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
1 łyżka posiekanego tymianku,
1 łyżka drobno posiekanej szałwii,
ponadto:
olej do wysmarowania formy,
2 foremki o dł 20 cm.
Pieczeń rzymska z jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie i odciskamy.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę z szczyptą soli.
W dużej misce mieszamy ze sobą dwa rodzaje mięsa, wołowego z wieprzowym.
Dodajemy bułkę, surowe jajka, szałwię, tymianek, paprykę, pieprz, sól i podsmażoną cebulę. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Brytfanki lub foremki natłuszczamy olejem. Mięso dzielimy na 4 części, jeśli będziemy robić w dwóch foremkach, (na dwie części, jeśli w jednej dużej). Foremki wypełniamy jedną częścią mięsa, układamy ugotowane jajka po długości, jedno za drugim (3 jajka na jedna foremkę) i dociskamy je. Następnie nakładamy pozostała część mięsa, jajka powinny być przykryte. Mięso wyrównujemy zwilżoną w wodzie dłonią. Wierzch mięsa posypujemy dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Mięso pieczemy ok 60 min w temp. 180°C.
Komentarze