Pieczeń rzymska z kurkami

4.5 (155 ocen)

  • 60 min

Jest pyszna, tania, smaczna na obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • 50 dag wołowiny
    2 jajka
    1 cebula
    1 czerstwa bułka
    1 szklanka ciepłego mleka do namoczenia bułki
    pierz
    sól
    1 łyżka ziół prowansalskich
    10 dag kurek
    1 gałązka tymianku
    tłuszcz i bułka tarta do keksówki
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczeń rzymska z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczone, umyte, osuszone kurki, mięso wołowe mielimy, przekładam do miski, dodajemy zeszkloną, drobno pokrojoną cebulkę. Następnie dodajemy namoczoną w ciepłym mleku i odciśniętą bułkę do
    masy mięsnej, jajka, przyprawiamy: szczyptą pieprzu, soli, łyżką ziół prowansalskich, posiekanym tymiankiem.
    Formujemy z masy wałek. ( Moja rada: Jeżeli nie możemy uformować wałka z powody zbyt wodnistej masy, która nam wyszła, musimy dodać kilka łyżek bułki tartej i wymieszać do czasu, aż uformujemy wałek).
  • 2. Keksówkę smarujemy tłuszczem, obsypujemy bułką tartą, wykładamy masę mięsną.
  • Pieczeń rzymska z kurkami 3. Pieczemy 180 st C przez 50 minut w gorącym piekarniku.

Porady

Aby łatwo pokroić pieczeń, można ją po wyjęciu z keksówki owinąć ciasno folią aluminiową na około 10 minut, po czym odwinąć folię i można ją kroić bez problemów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować