Pieczeń rzymska z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Oczyszczone, umyte, osuszone kurki, mięso wołowe mielimy, przekładam do miski, dodajemy zeszkloną, drobno pokrojoną cebulkę. Następnie dodajemy namoczoną w ciepłym mleku i odciśniętą bułkę do
masy mięsnej, jajka, przyprawiamy: szczyptą pieprzu, soli, łyżką ziół prowansalskich, posiekanym tymiankiem.
Formujemy z masy wałek. ( Moja rada: Jeżeli nie możemy uformować wałka z powody zbyt wodnistej masy, która nam wyszła, musimy dodać kilka łyżek bułki tartej i wymieszać do czasu, aż uformujemy wałek).
3.Pieczemy 180 st C przez 50 minut w gorącym piekarniku.
Porady
Aby łatwo pokroić pieczeń, można ją po wyjęciu z keksówki owinąć ciasno folią aluminiową na około 10 minut, po czym odwinąć folię i można ją kroić bez problemów.
Komentarze