Pieczeń rzymska z sosem chrzanowym

4.49 (188 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób

Moja ulubiona pieczeń którą co roku podaję na wielkanocnym stole. Sos jest bardzo aksamitny i idealnie łączy się smakiem z pieczenią rzymską. Pycha!

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Pieczeń rzymska:
    1 kg mięsa mielone np. z łopatki
    2 cebule
    2 kajzerki
    10 jajka
    2 łyżki masła
    2 sztuka jajko
    sól
    pieprz
    cukier
    przyprawa do mięsa mielonego
    kminek

    Sos chrzanowy:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąka pszennej
    6 łyżka chrzan starty
    1 sztuka cebula mała
    2 szklanka bulion warzywny
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Pieczeń rzymska z sosem chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczeń rzymska:
    Ugotować jajka na miękko, ostudzić i obrać.
  • 2. Cebulę zeszklić na maśle na złoty kolor.
  • 3. Bułki namoczyć w mleku z odrobiną wody.
  • 4. Do mięsa mielonego dodać namoczone i odciśnięte pieczywo oraz jajka.
  • 5. Następnie dodać zeszkloną cebulkę oraz przyprawy.
  • 6. Długo wyrabiać aż masa z mielonego mięsa będzie puszysta i jednolita.
  • 7. Formę keksówkę o długości około 40 cm wyłożyć folią aluminiową.
  • 8. Na dno formy wyłożyć około 1/3 mięsnej masy mielonej.
  • 9. Odciąć końcówki z każdego jajka i ułożyć je na mięsie w linii prostej.
  • 10. Pozostałe mięso wyłożyć na wierzch jajek.
  • 11. Sos chrzanowy:
    Masło roztopić na patelni dodać mąkę i przygotować zasmażkę I stopnia.
  • 12. Następnie dodać starty chrzan oraz cebulkę.
  • 13. Całość zalać bulionem, zagotować.
  • 14. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 15. Na koniec zmiksować sos blenderem
  • 16. Podawać gorący polewając pieczeń rzymską.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować