Foremka o wymiarach 10x20
Składniki:
1 płat ciasta francuskiego ok. 275g
700g szpinaku – może być mrożony
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
100g sera feta
100g żółtego sera
3 jajka ugotowane na twardo
1 surowe jajko
3 plastry wędzonego łososia – do owinięcia jajek
Kawałek pora
Pieprz, sól
Żółtko do posmarowania ciasta
Sezam do posypania ciasta
Przygotowanie:
Pieczeń szpinakowa z jajkiem i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Szpinak rozmrozić i odcedzić z nadmiaru wody. Dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć, aż masa zgęstnieje. Gdy lekko ostygnie dołożyć fetę, rozmieszać do powstania jednolitej masy. Do zimnego farszu dołożyć ser żółty starty na drobnych oczkach, surowe jajko i pora pokrojonego w cienkie piórka. Całość dokładnie wymieszać doprawiając pieprzem i ewentualnie solą. Ciasto francuskie przełożyć do foremki , dokładnie wykładając jej dno i boki. Część ciasta powinna zwisać po jednej stronie foremki, będzie potrzebna do nakrycia pieczeni. Na dno wyłożyć połowę farszu, położyć owinięte w łososia jajka i nałożyć pozostały farsz. Całość przykryć zwisającym ciastem. Posmarować go żółtkiem i posypać sezamem. Piec ok. 40 minut w 200 stopniach, do zrumienienia.
Komentarze