Nie lubię marnować jedzenia. Nawet chleba, więc gdy został mi cały bochenek "z przed dwóch dni" postanowiłam nafaszerować go mięskiem i zapiec. Taka kanapka to smaczne rozwiązanie na śniadanie czy kolację:)
1 godz. 20 min
Składniki:
1 chleb z keksowej foremki o dł. ok 25 cm
30 dkg mięsa mielonego
po 1/3 papryki żółtej, czerwonej i zielonej
2 ząbki czosnku
1 jajko
sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, tymianek
20 dkg sera żółtego
Pieczeń schowana w chlebie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wierzch chleba odcinamy, ze spodu wybieramy cały miąższ.
2.Mięso mielone łączymy z wybranym wcześniej i pokruszonym chlebem, paprykami pokrojonymi w kostkę, jajkiem, czosnkiem i przyprawami: solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego.
3.Farszem nadziewamy chleb, posypujemy tymiankiem i startym serem i przykrywamy drugą częścią chleba.
4.Chleb ciasno owijamy folią aluminiową i zapiekamy ok godziny w piekarniku nagrzanym do 180st.
Komentarze