Pieczeń wołowa z łopatki w garnku rzymskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć, obwiązać sznurkiem, aby lepiej trzymało formę. Zioła i czosnek rozdrobnić najlepiej blenderem. Dodać oliwę i sos Worcestershire. wymieszać.
2.Marynatą natrzeć mięso, owinąć folią i włożyć na na min 12 godzin do lodówki.
3.Przed pieczeniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Posolić popieprzyć, obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie.
4.Garnek rzymski namoczyć przez ok 30 minut. Włożyć do niego osmażone mięso, gałązka tymianku, rozmarynu, 2 liście szałwii, 4 obrane ząbki czosnku, podlać winem i wstawić do zimnego piekarnika.
5.Piec 2 godziny od chwili gdy piekarnik nagrzeje sie do 200 st. C. Po upieczeniu mięso wyjąć z sosu, Sos przetrzeć przez sito na głęboka patelnię. Doprawić masłem i śmietaną. Mięso pokroić w plastry, odgrzewać w sosie. Smacznego!
Porady
Mięso wyszło bardzo miękkie, użyłam łopatki wołowej ze znakiem QMP
Komentarze