Pieczeń z grzybowym sosem i pieczonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę umyć i osuszyć,olej wymieszać z papryką,imbirem,majerankiem,przyprawą - marynatą posmarować karkówkę,owinąć folią spożywcza i wstawić do lodówki na godzinę.Po tym czasie wstawić do rozgrzanego na 220C piekarnika i piec 15min,zmniejszyć temperaturę na 180C i piec jeszcze 40min.
Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki,skropić odrobiną oleju - wstawić do piekarnika i piec ok.20-30min w temp.180C.
2.Grzyby opłukać i pokroić na plasterki włożyć go garnka,wlać 1,5l wody,doprawić solą i pieprzem,włożyć pokrojoną w drobną kosteczkę cebule -gotować 25-30min.(by były miękie,ale jędrne,nie rozpadały się!))
Mąkę wsypać na suchą patelnię i podsmażyć na złotawy kolor,ciągle mieszając - ostudzić,wlać pół szklanki zimnej wody i wymieszać łyżka,aż powstanie konsystencja śmietany - powoli wlewać do gotującego się grzybnego wywaru,energicznie mieszając,by nie powstały grudki.
3.Karkówkę pokroić na plastry,wykładać na talerze porcję pieczonych ziemniaków,plaster pieczeni i polać sosem grzybowym.
SMACZNEGO!!!
Komentarze