Pieczeń z indyka z kaszą jaglaną i szpinakiem

4.5 (169 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dużo bardziej delikatna i mniej kaloryczna wersja tradycyjnego klopsa. Tym razem mięso wieprzowe zastąpiłam udźcem z indyka. Kasza jaglana i szpinak dostarczają wielu cennych składników. Smakuje zwłaszcza dzieciom.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • udziec z indyka bez kości – 500 g
    kasza jaglana – 1/2 szk.
    cebula – 1 szt.
    olej rzepakowy – 1 łyżka
    czosnek – 6 ząbków
    jajko – 1 szt.
    bułka tarta – 1 łyżka
    woda – 1/4 szk.
    szpinak mrożony – 400 g
    gałka muszkatołowa – do smaku

    SUCHA MARYNATA DO MIĘSA:
    majeranek – 1 łyżeczka
    sól morska – 3/4 łyżeczki
    pieprz czarny – 1/2 łyżeczki
    papryka ostra – 1/2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Pieczeń z indyka z kaszą jaglaną i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dokładnie wypłukaną kaszę jaglaną przelać na sitku wrzątkiem, odsączyć, przełożyć do garnka, wlać 2 szklanki wody. Doprowadzić pod przykryciem do wrzenia, zamieszać i dalej gotować na wolnym ogniu 8-10 minut. Odstawić do przestygnięcia.
  • 2. Cebulę bardzo drobno posiekać i udusić, bez rumienienia, na łyżce oleju. Odstawić do przestygnięcia. Bułkę tartą przełożyć do miseczki, wlać wodę i odstawić.
  • 3. Szpinak przełożyć na patelnię, smażyć aż cała woda odparuje. Pod koniec doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, świeżo mieloną gałka muszkatołową i rozgniecionymi trzema ząbkami czosnku. Odstawić do przestygnięcia.
  • 4. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso opłukać wodą i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w grubą kostkę i wymieszać z mieszanką przypraw. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie mięso zmielić maszynką do mięsa lub rozdrabniaczem. Przełożyć do miski, dodać 3/4 wcześniej uduszonej cebuli, namoczoną bułkę tartą, jajko, przestudzoną kaszę jaglaną. Dodać rozgnieciony pozostały czosnek. Wymieszać, jeśli to konieczne doprawić do smaku i bardzo starannie wyrobić.
  • 5. Naczynie do zapiekania spryskać olejem i obsypać bułką tartą. 3/4 masy mięsnej przełożyć do foremki, pośrodku zrobić wgłębienie, a w nim umieścić szpinak. Na wierzchu wyłożyć pozostałą część mięsa. Wygładzić powierzchnię, spryskać olejem i obsypać bułką tartą. Naczynie wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45 minut. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut do lekkiego przestygnięcia. Podawać pokrojone w grube plastry.

Porady

*jeśli lubimy bardziej przyrumienione mięso, to można na 5 minut przed końcem pieczenia podwyższyć temperaturę i włączyć funkcję „grill”

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować