Nie licząc czasu pieczenia to przygotowanie tego dania zajmuje około 30 minut. Potem szybciutko do piekarnika i możemy cieszyć się lekkim i nietuzinkowym daniem.
Składniki:
9 jajek na twardo
1 surowe jajko
150 g cukinii
1 łyżeczka oleju rzepakowego
20 g bułki tartej
½ pęczka natki pietruszki
90 g mozzarelli light
Sól, pieprz do smaki
Pieczeń z jajek i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z cukinii obieraczką wykroić 3 długie paski. Resztę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na paleni rozgrzać olej i wrzucić cukinię. Zeszklić ja, doprawić do smaku solą i po minucie zdjąć z ognia i ostudzić. 6 jajek pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski. Dodać cukinię. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do miski.
2.Natkę drobno posiekać i przełożyć do reszty składników. Wbić surowe jajko i wymieszać. Dodać bułkę tartą, doprawić do smaku i po raz ostatni wymieszać.
3.Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułka lub użyć aluminiowej foremki, której nie trzeba smarować. Wyłożyć 1/3 masy. Każde z pozostałych jajek owinąć w plaster cukinii i ułożyć w formie. Wyłożyć resztę masy jajecznej i lekko uderzyć formą o blat, aby masa dobrze się rozłożyła. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Formę przykryć folia aluminiową i wstawić do piekarnika, piec 40 minut. Po tym czasie zdjąć folię i dopiec jeszcze 20 minut. Wyjąć, ostudzić i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego!
Komentarze