PIECZEŃ Z JAJEK I CUKINII

0 (0 ocen)

Nie licząc czasu pieczenia to przygotowanie tego dania zajmuje około 30 minut. Potem szybciutko do piekarnika i możemy cieszyć się lekkim i nietuzinkowym daniem.

Składniki:

  • 9 jajek na twardo
    1 surowe jajko
    150 g cukinii
    1 łyżeczka oleju rzepakowego
    20 g bułki tartej
    ½ pęczka natki pietruszki
    90 g mozzarelli light
    Sól, pieprz do smaki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczeń z jajek i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1xbldvl 1. Z cukinii obieraczką wykroić 3 długie paski. Resztę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na paleni rozgrzać olej i wrzucić cukinię. Zeszklić ja, doprawić do smaku solą i po minucie zdjąć z ognia i ostudzić. 6 jajek pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski. Dodać cukinię. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do miski.
  • image-0kavcjp 2. Natkę drobno posiekać i przełożyć do reszty składników. Wbić surowe jajko i wymieszać. Dodać bułkę tartą, doprawić do smaku i po raz ostatni wymieszać.
  • image-1h6jpxt 3. Keksówkę wysmarować masłem i wysypać bułka lub użyć aluminiowej foremki, której nie trzeba smarować. Wyłożyć 1/3 masy. Każde z pozostałych jajek owinąć w plaster cukinii i ułożyć w formie. Wyłożyć resztę masy jajecznej i lekko uderzyć formą o blat, aby masa dobrze się rozłożyła. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Formę przykryć folia aluminiową i wstawić do piekarnika, piec 40 minut. Po tym czasie zdjąć folię i dopiec jeszcze 20 minut. Wyjąć, ostudzić i wstawić do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować