PIECZEŃ Z MAKARONEM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo ladnie wyglada ,a do tego jest smaczna.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • sos:

    4 dag maki
    250 ml bulionu
    250 ml mleka
    sol,piperz
    4 dag masla
    galka muszkatolowa



    nadzienie:
    200 g makaronu penne
    pol peczka natki pietruszki
    20 dag sera zoltego
    sol,pieprz

    mieso:

    80 dag miesa mielonego
    1 cebula
    2 jajka
    2 zabki czosnku
    20 dag boczku wedzonego w plastrach
    sol,pieprz,papryka czerwona w proszku

    ponadto:
    olej do formy

Pieczeń z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maslo rozpuscic w rondelku,dodac make ,mleko i bulion.Mieszac do uzyskania gladkiego sosu,doprawic sola,pieprzem i galka.Gotowac ok.15 minut.
  • 2. Makaron ugotowac al dente w osolonym wrzatku. Odcedzic i razem z posiekana pietruszka i startym na tarce jarzynowej serem zoltym dodac do sosu,wymieszac.
  • 3. Mieso przelozyc do miski,dodac jajka,pokrojona w kostke cebule i posiekane zabki czosnku.Doprawic papryka,sola i pieprzem.
  • 4. Mala keksowke nasmarowac olejem,oblozyc plastrami boczku,wylozyc polowe masy miesnej,wylac sos z makaronem i przykryc pozostalym miesem. Przykryc folia aluminiowa i piec ok.40 minut w temp 180 st.Nastepnie zdjac folie i piec jeszcze 30 minut.Wylozyc na polmisek i udekorowac w/g uznania

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy