Pieczeń z mięsa mielonego

4.5 (176 ocen)

Pyszna, aromatyczna pieczeń, najlepiej smakuje podana z sosem pomidorowym lub pieczeniowym i kaszą jęczmienną :)

Składniki:

  • około 1,5 kg mielonego mięsa z szynki / łopatki
    2 jaja
    1 opakowanie przyprawy do mięsa mielonego KAMIS
    3 cebule (złamać na maśle i ostudzić)
    sól, pieprz
    bułka tarta
    kminek


Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczeń z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystko wymieszać na jednolitą masę a bułki tartej tyle dodać aby mięso było takie zbite i nie kleiło się.
    Taką masę wyłożyć do podłużnej, natłuszczonej formy, dno posypać delikatnie bułką tartą, szerokość formy zależy od tego jak wysoką chcemy pieczeń.
    Na wierzchu mięsa posypać kminkiem i przyklepać.
    Piec w temperaturze 180-200 st C 1 do 1,5 godziny.
    Przed całkowitym wyciągnięciem mięsa sprawdzić patyczkiem czy aby na pewno jest upieczone w środku.
    Upieczoną pieczeń od razu wyciągnąć na talerz i odwrócić do góry nogami do całkowitego wystudzenia. Pokroić w plastry i przed podaniem podgrzać w sosie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować