Pyszna, aromatyczna pieczeń, najlepiej smakuje podana z sosem pomidorowym lub pieczeniowym i kaszą jęczmienną :)
Składniki:
około 1,5 kg mielonego mięsa z szynki / łopatki
2 jaja
1 opakowanie przyprawy do mięsa mielonego KAMIS
3 cebule (złamać na maśle i ostudzić)
sól, pieprz
bułka tarta
kminek
Pieczeń z mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystko wymieszać na jednolitą masę a bułki tartej tyle dodać aby mięso było takie zbite i nie kleiło się.
Taką masę wyłożyć do podłużnej, natłuszczonej formy, dno posypać delikatnie bułką tartą, szerokość formy zależy od tego jak wysoką chcemy pieczeń.
Na wierzchu mięsa posypać kminkiem i przyklepać.
Piec w temperaturze 180-200 st C 1 do 1,5 godziny.
Przed całkowitym wyciągnięciem mięsa sprawdzić patyczkiem czy aby na pewno jest upieczone w środku.
Upieczoną pieczeń od razu wyciągnąć na talerz i odwrócić do góry nogami do całkowitego wystudzenia. Pokroić w plastry i przed podaniem podgrzać w sosie.
Komentarze