Pieczeń z mięsa mielonego z cukinią i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na dwie części, wydrążyć. Jedną część zetrzeć na tarce o średnich oczkach a drugą pokroić w plastry. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a cebulę i paprykę pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać małą ilość oliwy, wrzucić warzywa i smażyć około 8-10 minut.
2.Następnie ostudzić. Do mięsa wbić jajko, dodać warzywa, zmiażdżony czosnek, natkę, sos sojowy, bułkę tartą i przyprawy.Wszystko dokładnie wyrobić.
Formę keksową wyłożyć folią aluminiową.Dno wyłożyć masą mięsną.
3.Następnie wykładać kolejno :
-ser,
-plastry cukinii,
-ser,
-masę mięsną,
-ser,
- plastry cukinii,
- ser
- masę mięsną.
Na wierzchu ułożyć plastry cukinii.
4.Zawinąć folię do środka, najpierw krótsze boki, potem dłuższe.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze160 stopni przez 45 minut, następnie odsunąć folię i piec jeszcze przez 25-30 minut aż wierzch się przyrumieni.Pieczeń kroić w plastry. Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Komentarze