Pieczeń z soczewicy w sosie pomidorowo-jogurtowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo zdrowe danie. Przypadnie do gustu osobom, które są na diecie.

  • 30 min

Składniki:

  • Soczewica zielona – 170g
    1/2 średniej cebuli
    2 marchewki (pokrojone w kostkę)
    1 papryka
    Pestki dyni
    Sól, pieprz, zioła
    Puszka pomidorów w kawałkach (mogą być świeże)
    Papryczka chili
    1 duży jogurt naturalny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczeń z soczewicy w sosie pomidorowo-jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotuj razem soczewicę, połówkę cebuli i marchew (do momentu, aż soczewica będzie miękka i wchłonie całą wodę). Dopraw ziołami, solą i pieprzem według uznania. Całość zblenduj. Dodaj paprykę (pokrojoną w kostkę) i pestki dyni. Wymieszaj i włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 30-40 minut w temperaturze 200 stopni.

    Sos:

    Do średniej wielkości garnka dodaj jogurt naturalny i puszkę pomidorów. Całość zagotuj i dopraw papryczką chili oraz solą i pieprzem według uznania. Polecam, aby sos był ostry. Świetnie pasuje wtedy do soczewicy.

    Wyjmij pieczeń, pokrój na kawałki i serwuj z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować