upieczona podwójna pierś kurczaka ze skórką
300 g sałatki jarzynowej bez majonezu
1 litr bulionu drobiowego + 6 średnio czubatych łyżeczek żelatyny lub opakowanie przeznaczone na 1 litr
3 łyżki sosu spod pieczeni
dodatkowo : 3 suszone morele, 1/4 czerwonej papryki, gałązki natki pietruszki
sól, pieprz świeżo mielony
Pieczeń z piersi z sałatką w aromatycznej galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka podzielić na części, natrzeć ulubionymi przyprawami, upiec w piekarniku często podlewając.
Ze skrzydełek, szkieletu (bez skóry) i małej włoszczyzny ugotować bulion, który będzie bazą do galarety.
Upieczone udka zjeść na obiad, a pierś wystudzić, oddzielić od kości i pokroić na grube plastry.
W czasie kiedy mięso się studzi z ugotowanej włoszczyzny zrobić sałatkę jarzynową dodając jajka, groszek, ogórek kiszony i przyprawy.
Zamiast majonezu doprawić jogurtem greckim.
Pokrojone mięso ułożyć w naczyniu, na każdy plaster położyć łyżeczkę sałatki, udekorować dodatkowo pokrojonymi morelami, papryką i natką.
2.Bulion przecedzić i w gorącym rozpuścić żelatynę, pod koniec dodać aromatyczny sos spod pieczonego kurczaka i doprawić pieprzem.
Przestudzić, tężejącą galaretką zalać mięso z sałatką.
Smacznego
Porady
Z galaretką doskonale harmonizują sosy na zimno, ja wzięłam do niej chrzanowo - śmietanowy.
Komentarze