Pieczeń z piersi z sałatką w aromatycznej galarecie

5 (1 ocen)

  • 60 min

Smaczna i lekka, na co dzień i od święta

  • 60 min

Składniki:

  • upieczona podwójna pierś kurczaka ze skórką
    300 g sałatki jarzynowej bez majonezu
    1 litr bulionu drobiowego + 6 średnio czubatych łyżeczek żelatyny lub opakowanie przeznaczone na 1 litr
    3 łyżki sosu spod pieczeni
    dodatkowo : 3 suszone morele, 1/4 czerwonej papryki, gałązki natki pietruszki
    sól, pieprz świeżo mielony
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Galaretki Sałatki Przystawki

Pieczeń z piersi z sałatką w aromatycznej galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1liouxi 1. Kurczaka podzielić na części, natrzeć ulubionymi przyprawami, upiec w piekarniku często podlewając.
    Ze skrzydełek, szkieletu (bez skóry) i małej włoszczyzny ugotować bulion, który będzie bazą do galarety.

    Upieczone udka zjeść na obiad, a pierś wystudzić, oddzielić od kości i pokroić na grube plastry.

    W czasie kiedy mięso się studzi z ugotowanej włoszczyzny zrobić sałatkę jarzynową dodając jajka, groszek, ogórek kiszony i przyprawy.
    Zamiast majonezu doprawić jogurtem greckim.

    Pokrojone mięso ułożyć w naczyniu, na każdy plaster położyć łyżeczkę sałatki, udekorować dodatkowo pokrojonymi morelami, papryką i natką.
  • image-1hrgafv 2. Bulion przecedzić i w gorącym rozpuścić żelatynę, pod koniec dodać aromatyczny sos spod pieczonego kurczaka i doprawić pieprzem.

    Przestudzić, tężejącą galaretką zalać mięso z sałatką.

    Smacznego

Porady

Z galaretką doskonale harmonizują sosy na zimno, ja wzięłam do niej chrzanowo - śmietanowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować