Pieczeń ze schabu z goździkami

5 (1 ocen)

Bardzo smaczny i aromatyczny sposób na soczysty schab. Idealny na ciepło, jak i na zimno jako przystawka czy wędlina do kanapek.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    2 łyżki masła
    3 łyżki dżemu morelowego
    3 łyżki soku z cytryny
    Szczypta pieprzu cayenne
    Sól
    Goździki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczeń ze schabu z goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, naciąć w kratkę, natrzeć solą. Włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać masło i podpiec 10 min w 190 stopniach.
    W misce wymieszać dżem, sok z cytryny i pieprz cayenne. Wyjąć mięso z piekarnika, posmarować je dżemem, w powstałe szczeliny włożyć goździki, podlać wodą. Tak przygotowane mięso piec 60min, od czasu do czasu podlewając wodą (lub powstałym sosem).

Porady

Po upieczeniu mięso należy odstawić na 10 minut, aby odpoczęło i zachowało soki, a dopiero po tym czasie pokroić, w przeciwnym razie z mięsa wypłyną soki i będzie suche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować