Piegowaty białkowiec

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jeden z tych bardziej tradycyjnych wypieków, które każdy z nas pamięta z dzieciństwa i z kuchni swoich babć.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • forma 27x25 cm


    2 szklanki mąki pszennej tortowej
    1,5 szklanki cukru
    250 g margaryny dobrej jakości
    2 szklanki maku całego
    pół fiolki aromatu migdałowego
    płaska łyżka proszku do pieczenia
    2 szklanki białek jajka

    tłuszcz i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery Ciasto Pieguski

Piegowaty białkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę topimy w rondelku i rozpuszczamy w niej cukier. Studzimy. Mąkę mieszamy w misce z makiem. Dodajemy aromat, rozpuszczony tłuszcz , proszek do pieczenia oraz pół szklanki płynnych białek. Całość Miksujemy mikserem.
  • 2. Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do reszty ciasta i delikatnie mieszamy łyżką aż masa będzie jednolita. Na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blachę wylewamy ciasto.
  • 3. Pieczemy 50-60 minut w 200 stopniach. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aromat migdałowy Białka Mak Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować