Szybki Piegusek

5 (147 ocen)

Łatwy do przygotowania, tani placek, który pozwoli nam wykorzystać zalegające w lodówce białka.

Składniki:

  • Składniki:

    1 szkl. mąki
    25 dag margaryny
    1 szkl. cukru pudru
    1 szkl. białek
    1 szkl. maku
    Czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy
    Skórka z cytryny
    Papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szybki piegusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać pozostałe suche składniki.
    Margarynę rozpuścić, ostudzić.
    Białka ubić mikserem na sztywno.
    W trakcie ubijania (na najmniejszych obrotach) dodawać sypkie składniki, startą skórkę z cytryny i na koniec powoli wlewać margarynę.
    Ciasto wlać do keksówki. Piec w około 45min w 180 st.

Porady

Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować