20 dag mąki pszennej
25 dag margaryny
20 dag cukru
1 szklanka białek
20 dag maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag bakalii
dodatkowo:
5 dag białej czekolady
1 łyżka mleka
Piegusek na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszać na sucho przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, makiem i cukrem. Margarynę stopić i przestudzić, następnie dodać do suchych składników i przemieszać.
2. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i dodać do mąki, delikatnie wszystko wymieszać na sam koniec dodać bakalie
3.Długą formę do keksa wyłożyć papierem i wylać do niej ciasto, piec w temp. 180st około 50 min.
Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka i polać nią wystudzone ciasto, dowolnie ozdobić.
Komentarze