Piekielnie ostry sos z papryczki habanero - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Papryczki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Układamy w naczyniu do pieczenia. Skrapiamy oliwą/olejem i oprószamy solą. Przykrywamy.
2.Na blasze układamy pomidory.
3.Zarówno pomidory jak i papryczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni C i pieczemy około 20-25 minut.
4.Pomidory obieramy ze skórek. Następnie pomidory i papryczki miksujemy partiami w blenderze na gładką masę. Zmiksowane papryczki i pomidory wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu około 2 godzin, aż sos zgęstnieje.
5.Gorący sos przelewamy do małych słoiczków i szczelnie zakręcamy. Przechowujemy w suchym chłodnym miejscu.
Porady
Papryczki habanero należą do jednych z najbardziej pikantnych na świecie, więc wystarczy niewielka ilość sosu by zaostrzyć potrawę.
Komentarze