piekielnie ostry sos z papryczki habanero

4.5 (202 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo ostry sos z dodatkiem papryki habanero idealny dodatek do zup, sosów oraz pizzy.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • około 800 g papryczek habanero
    3 kg podłużnych pomidorów, mogą być inne mięsiste pomidory
    łyżeczka soli morskiej
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Piekielnie ostry sos z papryczki habanero - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryczki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Układamy w naczyniu do pieczenia. Skrapiamy oliwą/olejem i oprószamy solą. Przykrywamy.
  • 2. Na blasze układamy pomidory.
  • 3. Zarówno pomidory jak i papryczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni C i pieczemy około 20-25 minut.
  • 4. Pomidory obieramy ze skórek. Następnie pomidory i papryczki miksujemy partiami w blenderze na gładką masę. Zmiksowane papryczki i pomidory wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu około 2 godzin, aż sos zgęstnieje.
  • 5. Gorący sos przelewamy do małych słoiczków i szczelnie zakręcamy. Przechowujemy w suchym chłodnym miejscu.

Porady

Papryczki habanero należą do jednych z najbardziej pikantnych na świecie, więc wystarczy niewielka ilość sosu by zaostrzyć potrawę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować