Piekielnie ostre papryczki faszerowane fetą i twarożkiem

4.45 (174 ocen)

  • 20 min

Coś dla miłośników ostrych wrażeń:) Papryczki są pyszne, w sklepach można takie kupić za krocie, a zrobione samemu są o niebo lepsze i niedrogie. Polecam

  • 20 min

Składniki:

  • - papryka ostra (ok 0,5 kg)
    - ser typu feta 200g
    - twarożek 250g
    - ok 5 ząbków czosnku (wedle uznania)
    - sól
    - zioła: oregano, bazylia, tymianek
    - olej lub oliwa
Wystaw ocenę:

4.45 (174 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Faszerowane

Piekielnie ostre papryczki faszerowane fetą i twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odcinamy górę papryczek, wycinamy gniazda i płuczemy pod ciepłą wodą. Następnie lekko obgotowujemy w wodzie z solą przez ok 5min. Paprykę odsączamy z wody i studzimy.
  • 2. Oba serki ucieramy z 2-3 ząbkami czosnku, odrobiną ziół, i solą. Nadzienie musi być nieco przesolone, aby po zamarynowaniu nie było mdłe. Wstawiamy je na chwile do lodówki.
  • Gotowy przysmak 3. Faszerujemy papryczki, układamy je w słoikach. Do słoików wrzucamy również ząbek czosnku, oraz łyżeczkę mieszanki ziołowej. Całość zalewamy gorącym olejem, zakręcamy szczelnie i cieszymy się z sukcesu.

Porady

-Gotując papryczki warto przykryć je przykrywką, i pod żadnym pozorem nie należy tam zaglądać, ponieważ sprawiają, że para wodna jest mocno drażniąca. -Olej który nam zostaje po zjedzeniu papryczek jest bardzo smaczny, można go wykorzystać do polewania makaronów, lub jako sos do sałatek. Można też na nim smażyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować