Składniki na obiad dla 3 osób:
3 plastry karczku
jajko
bułka tarta
olej do smażenia
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 papryczki chili (u mnie zielone bez pestek)
zioła: świeży tymianek i rozmaryn
sól pieprz
Propozycja podania karczku: z kluskami śląskimi i z surówką z kiszonej kapusty.
Piekielny karczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karczki lekko rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w rozbełtanym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Karczki smażymy na oleju z obu stron. W rondlu na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek oraz papryczki chili z których wcześniej usunęliśmy nasionka.
2.Zalewamy podsmażoną cebulę i papryczki wodą i zagotowujemy a po chwili wrzucamy usmażone karczki i dusimy około 20 minut aż zrobi się sos. Do sosu dodajemy posiekany tymianek i rozmaryn.
3.Mięso podajemy z kluskami śląskimi i np. z surówką z kiszonej papryki. Ostrości papryczek po usmażeniu i duszeniu aż tak się nie wyczuwa
Porady
Propozycja podania karczku: z kluskami śląskimi i z surówką z kiszonej kapusty.
Komentarze