Pielmieni

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dzień dobry :) Coś mnie dzisiaj naszło na pielmieni. Jedno ciasto, jeden farsz, ale żeby nie było nudno zrobiłam 6 rożnych wariantów:)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto: 1 kubek wody, 1 jajko, szczypta soli, mąka ( ile weźmie ciasto).
    Składniki na nadzienie: 500g mięsa mielonego ( użyłam wołowo-wieprzowego), 1 duża cebula ( przepuszczona przez maszynkę do mielenia mięsa lub starta na najdrobniejszych oczkach), 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka bazylii, 1/2 kubka zimnej wody.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pielmieni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko rozbełtać z wodą i solą, powoli dodawać przesianą mąkę, zagnieść ciasto i odstawić na kilka minut by odpoczęło.
    Mięso wymieszać dokładnie z resztą składników.
    Na podsypanym mąką blacie rozwałkować cienko kawałek ciasta, powycinać krążki (wielkość wg uznania) i pozostanie już tylko zabawa w lepienie pierożków :)

Porady

Ja zawsze układam ulepione pierożki na desce, posypanej mąką i zamrażam, zamrożone przekładam do woreczków i w ten sposób przechowuję w zamrażarce. Najlepsze, najszybsze i najsmaczniejsze rozwiazanie na takie dni, kiedy nie ma się czasu lub ochoty na stanie przy garach. Gotuję pierożki w osolonej, wrzącej wodzie z dodatkiem oleju. Zamrożone wrzucam do wrzątku, mieszam delikatnie i gotuję przez około 5-7 minut od momentu wypłynięcia. Gotowe pielmieni smaruję masełkiem i podaję z rożnymi sosami, pyyyyycha :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować