Pieprzne pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier rozpuścić z ¼ szkl. wody, smalcem, masłem, miodem, skórką
pomarańczową i cytrynową, kakao oraz przyprawami. Sodę rozpuścić w
łyżeczce wrzątku, dodać do mieszaniny razem z orzechami, rodzynkami i
mąką. Zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na dobę. Z ciasta
najwygodniej ulepić wałek o średnicy ok. 4 cm i pokroić 1 centymetrowe
plasterki. Można też ciasto rozwałkować i wycinać dowolne formy. Piec
8-10 min. w 200 st C.
2.Składniki lukru wymieszać. Podzielić na pół. Do jednej części dodać
koncentrat z buraków. Lukrować przestygnięte pierniczki i ewentualnie
ozdabiać perełkami do zdobienia ciastek.
Porady
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, bo musi ono poleżakować w lodówce. Gotowe pierniczki można przechowywać w blaszanej puszce bardzo długo.
Komentarze