Pieróg z jabłkami

4.48 (191 ocen)

  • 60 min

wypieki drożdżowe z kresów

  • 60 min

Składniki:


  • 700 g mąki
    1 szkl mleka
    2 jajka
    30 g drożdży
    3 łyżki cukru
    50 g oleju
    szczypta soli

    5-6 jabłek
    cukier
    cynamon

Wystaw ocenę:

4.48 (191 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Pieróg z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagrzać, dodać jajka, cukier i drożdże , wymieszać, dodać do mąki i wyrobić ciasto, aż będzie plastyczne i odklei się od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
    Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki lub w kostkę.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie lub trzy części rozwałkować i wyłożyć jabłka, posypać cukrem i cynamonem, do jednego dodałam troszkę suszonej żurawiny, zlepić pierogi i ułożyć w blaszce na papierze. Po ok 15 min uruchomić piekarnik 170 st.
    Przed włożeniem do piekarnika posmarować pierogi rozmąconym białkiem. Piec ok 40 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować