Pierogi braniewskie

4.5 (170 ocen)

Pierogi te wywodzą się z kuchni polskiej. Są bardzo sycące i dość tanie w przygotowaniu. Podaję je polane tłuszczykiem, z podsmażoną cebulką i boczkiem.

Składniki:

  • • CIASTO:
    • 375 g mąki,
    • 1,5 łyżki oleju,
    • Szczypta soli,
    • Letnia woda (około ¾ szklanki),
    • NADZIENIE:
    • 100g kaszy gryczanej,
    • 1 jajka ugotowane na twardo,
    • 200g wędzonego boczku,
    • 1 średnia cebula,
    • 1 jajko,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Olej do smażenia
    • Do podania: boczek, cebula
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi braniewskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierogi braniewskie 1. NADZIENIE: Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu i studzimy. Boczek kroimy w kostkę, cebulę obieramy i drobno siekamy.
  • Pierogi braniewskie 2. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy razem cebulę z boczkiem aż się ładnie zarumienią, studzimy. Jajka na twardo siekamy w kostkę.
  • Pierogi braniewskie 3. Do miski wkładamy kaszę, jajka na twardo i boczek z cebulą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie dodajemy surowe jajko i dokładnie mieszamy.
  • Pierogi braniewskie 4. CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi.
  • 5. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi podajemy polane tłuszczem, ze zrumienioną cebulą i boczkiem. Życzę smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować