Pierogi te wywodzą się z kuchni polskiej. Są bardzo sycące i dość tanie w przygotowaniu. Podaję je polane tłuszczykiem, z podsmażoną cebulką i boczkiem.
Pierogi braniewskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NADZIENIE: Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu i studzimy. Boczek kroimy w kostkę, cebulę obieramy i drobno siekamy.
2.Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy razem cebulę z boczkiem aż się ładnie zarumienią, studzimy. Jajka na twardo siekamy w kostkę.
3.Do miski wkładamy kaszę, jajka na twardo i boczek z cebulą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie dodajemy surowe jajko i dokładnie mieszamy.
4.CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi.
5.Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi podajemy polane tłuszczem, ze zrumienioną cebulą i boczkiem. Życzę smacznego :-)
Komentarze