Pierogi góralskie

4.43 (180 ocen)

Pyszna propozycja dla wielbicieli pierogów .Danie sprawdzi się zarówno na codziennym obiedzie , jak i na wigilijnym stole .

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania

    1/2 szklanki gorącej wody

    1 jajko

    2 łyżeczki oliwy z oliwe

    szczypta soli



    farsz :

    5 ugotowanych ziemniaków

    1 cebula

    1 duży oscypek

    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

4.43 (180 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi góralskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni usmażyć posiekaną cebulę .

    Ziemniaki przecisnąć przez praskę , a oscypka zetrzeć na tarce o grubych oczkach .

    Dodać cebulę , doprawić do smaku .

    Wszystko razem wymieszać .

    Mąkę z dodatkiem szczypty soli przesiać do miski .

    Dodać jajko , oliwę z oliwek i wodę .

    Starannie wyrobić rękami gładkie ciasto .

    Przygotowane ciasto delikatnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na cienki płat , a następnie za pomocą szklanki wyciąć z niego krążki o średnicy 7 cm .

    Na każde kółko nałożyć łyżeczką porcję farszu , po czym składać je , starannie zlepiając brzegi .

    W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli i odrobiny oleju .

    Pierogi gotować we wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia .

    Odcedzić .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować